Teruggave BTW Zonnepanelen

Sinds juni 2013 is het voor particulieren een stuk aantrekkelijker geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Particulieren komen namelijk in aanmerking voor teruggave van de BTW op zonnepanelen. Als u zonnepanelen heeft en stroom levert aan uw energieleverancier, wordt u namelijk als ondernemer gezien voor de BTW.

BTW in het jaar van aanschaf van de zonne-installatie

Doordat u voor de BTW als ondernemer wordt gezien, kunt u 21% BTW over het materiaal en de installatiekosten van de zonne-installatie terugvorderen, maar u dient ook BTW te betalen over de stroom die u aan de energieleverancier levert. Omdat in de praktijk meestal niet vast te stellen is hoeveel stroom u levert aan het energiebedrijf, mag u gebruikmaken van forfaitaire bedragen. Deze forfaitaire bedragen zijn gebaseerd op het opwekvermogen van uw zonnepanelen. In de aangifte vermeldt u zowel de terug te vorderen BTW in en het forfaitaire bedrag. In de jaren na de aanschaf van de zonne-installatie hoeft u geen BTW aangifte meer te doen indien het BTW bedrag dat u moet betalen lager is dan € 1.345,-. U dient hiervoor wel een ontheffing van administratieve verplichtingen aan te vragen.

In 3 stappen BTW op zonnepanelen terugvorderen

Het terugvorderen van de BTW is relatief eenvoudig. U kunt het volgende stappenplan gebruiken om de BTW terugvordering te regelen:

Stap 1: Aanvragen van een BTW nummer

Om het BTW bedrag terug te kunnen vorderen, dient u een BTW nummer aan te vragen. Voor het aanvragen van een BTW nummer dient u het formulier startende onderneming in te vullen. Download het voorbeeldformulier startende onderneming (openen in Adobe, niet in browser) om te zien hoe u deze dient in te vullen. Klanten van Geotherm kunnen het formulier ook door Geotherm laten invullen door onderstaande gegevens te e-mailen:

  • Naam
  • Adres
  • Postcode
  • Woonplaats
  • Geboortedatum
  • BSN nummer
  • Telefoonnummer

U ontvangt een bevestiging van de belastingdienst waarin staat dat u als ondernemer bent aangemerkt. Een aantal dagen later ontvangt u van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om uw aangifte van BTW te verzorgen.

Stap 2: Aangifte doen van BTW

U kunt nu aangifte doen van de omzetbelasting met de gebruikersnaam en toegangscode die door de belastingdienst opgestuurd zijn.

Stap 3: Aanvragen ontheffing administratieve verplichtingen

Na het terugvorderen van de BTW vraagt u de ontheffing administratieve verplichtingen aan met als ingangsdatum 1 januari van het daaropvolgende jaar. Download de voorbeeldbrief ontheffing administratieve verplichtingen om te zien welke informatie u in de brief dient op te nemen. Hierdoor hoeft u enkel het eerste jaar de kwartaalcijfers in te leveren, en bent u daarna niet meer BTW plichtig.

Hulp nodig bij de teruggave BTW zonnepanelen?

Wij helpen u graag bij de aanschaf van uw zonne-installatie, maar ook bij de te ondernemen stappen na de aankoop. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Contact