Subsidie Warmtepomp 2017

Het ministerie van Economische Zaken heeft ook voor 2017 warmtepomp subsidie beschikbaar gesteld voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) moet stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven meer door duurzame energiebronnen worden verwarmd, zoals warmtepompen en zonneboilers. De subsidieregeling gaat gelden voor een periode van vijf jaar.

Subsidie warmtepomp particulieren

Dankzij de subsidie wordt de warmtepomp nu ook voor particulieren een aantrekkelijk alternatief voor de cv ketel. In bestaande woningen wordt vaak een hybride warmtepomp gebruikt. Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor een deel van de investeringskosten van één of meer warmtepompen. De subsidie geldt voor de volgende typen:

  • lucht-water warmtepomp
  • grond-water warmtepomp
  • water-water warmtepomp

Daarnaast moet de warmtepomp onderdeel van het verwarmingstoestel zijn, een nominaal vermogen hebben van hoogstens 70 kW en moet het verwarmingstoestel voorzien zijn van een etiket en een productkaart en technische documentatie. De hoogte van het subsidiebedrag voor warmtepompen varieert afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. De RVO heeft een lijst beschikbaar gesteld met het indicatieve subsidiebedrag per apparaat. De subsidieaanvraag moet binnen zes maanden na installatie ingediend zijn.

Subsidie warmtepomp bedrijven

Zakelijke subsidieaanvragers (met een geldig KvK nummer) kunnen subsidie krijgen voor een deel van de investeringskosten bij aanschaf van één of meer warmtepompen. De subsidie moet aangevraagd worden voordat er een koopovereenkomst wordt aangegaan. Als de subsidie door het RVO wordt goedgekeurd, kunt u binnen twaalf maanden na de installatie en betaling van de warmtepomp een vaststelling van de subsidie aanvragen. Het is ook mogelijk om een voorschot aan te vragen, maar u moet dan wel kunnen bewijzen dat de apparaten zijn aangeschaft en geïnstalleerd. Zakelijke aanvragen kunnen ook nog eens profiteren van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kunnen ondernemers 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Hoeveel subsidie is er?

In 2017 is er € 70 miljoen subsidie beschikbaar. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u het resterende subsidiebudget bekijken.

Een warmtepomp iets voor u?

Benieuwd of een warmtepomp ook geschikt is voor uw woning of bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag!