Warmtepomp met bron

Een warmtepomp met bron gebruikt de warmte die in de bodem aanwezig is om een gebouw te verwarmen. Dit gebeurt door water in een ondergronds buizennetwerk (de bron) warm te maken.

De buizen worden door middel van diepte boringen verticaal in de bodem geplaatst. De diepte van de buizen is afhankelijk van de bodemsamenstelling en het gewenste vermogen van het systeem. De temperatuur van het water in de buizen is echter niet hoog genoeg om een gebouw warm genoeg te krijgen. Met behulp van een warmtepomp wordt de temperatuur van het water verder omhoog gebracht. Een warmtewisselaar geeft de warmte uiteindelijk af aan het centrale verwarmingssysteem om zo het gebouw te verwarmen. Het water in het buizennetwerk bevriest ’s winters niet doordat er naast water ook antivriestoevoeging (glycol) wordt rondgepompt.

Voordelen

  • De seizoenswisseling heeft geen invloed op het rendement doordat de temperatuur vanaf 50 meter diepte constant is.
  • Het gebouw kan in de zomer op een natuurlijke manier gekoeld worden doordat de temperatuur in het buizennetwerk dan lager is dan de binnentemperatuur van het gebouw. Deze vorm van koeling is passief, wat betekend dat er bijna geen energie gebruikt wordt. Feitelijk krijgt u er dus gratis koeling bij!

Meer informatie

Meer informatie over warmtepompen of een vrijblijvend advies op maat? Neem gerust contact met ons op!