Subsidie op warmtepompen

Het ministerie van Economische Zaken heeft ook in 2019 de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) beschikbaar gesteld. Deze subsidie geeft zowel particulieren als zakelijke gebruikers een tegemoetkoming bij de aankoop van warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels.

ISDE voor particulieren

Dankzij de ISDE-subsidie wordt de warmtepomp nu ook voor particulieren een aantrekkelijk, duurzaam alternatief voor de cv ketel. Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor een deel van de investeringskosten van één of meerdere warmtepompen. De subsidie geldt voor alle varianten, uitgezonderd van de lucht-lucht warmtepomp. Verder moet de warmtepomp voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

De hoogte van het subsidiebedrag varieert afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt dit indicatief tussen de €1000 en €2500. Op de website van de Rijksoverheid vind u de volledige lijst van apparaten inclusief indicatiebedrag van de subsidie. De subsidieaanvraag moet binnen zes maanden na installatie ingediend zijn.

ISDE voor zakelijke gebruikers

Zakelijke subsidieaanvragers (met een geldig KvK nummer) kunnen subsidie krijgen voor een deel van de investeringskosten bij aanschaf van één of meerdere warmtepompen. De subsidie moet aangevraagd worden voordat er een koopovereenkomst wordt aangegaan. Ook moet de aanvrager een bewijs aanleveren dat de apparaten zijn geïnstalleerd door een deskundige installateur. Zakelijke aanvragen kunnen ook nog eens profiteren van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kunnen ondernemers 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Hoeveel subsidie is er?

Het subsidiebudget voor ISDE in 2019 is vastgesteld op €100 miljoen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u het resterende subsidiebudget bekijken.

Een warmtepomp iets voor u?

Benieuwd of een warmtepomp ook geschikt is voor uw woning of bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag!